Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ЖИРИ ЗА НАГРАДУ "ДРАИНАЦ"
ВЛАСТA МЛАДЕНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАИНАЦ"
ПРИНОВЉЕНЕ КЊИГЕ ОТКУПОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ 2018

Најбољи топлички писци

Стручни жири је једногласно одлучио да награду за најбољу књигу Топличког писаца у 2014.години добију књиге “Аврам” Драгана Борисављевића и “Растрч(г)ане љубави” Љубише Красића.
Збирка поезије “Аврам” Драгана Борисављевића израз је пуне песникове стваралачке зрелости. У симболичкој равни књига повезује библијске мотиве и патријархалну традицију српског села (Плочник и југ Србије) и умешним стваралачким поступком евоцира српску епику, а истовремено плени филозовском дубином на трагу знаменитих песника Његоша и Бећковића. У поднаслову писац књигу јасније одређује као „грађа за легенде“ и његове песме су заиста својеврсне легенде у стиху, легенде о једном часном и племенитом патријархалном српском свету који је нестао и у данашњици постоји још само као прича о дичним прецима. Књига је и прави лексички извор бистрих и прозрачних народских синтагми и сама по себи је својеврсна лексичка ризница.
 
Збирка поезије “Растрч(г)ане љубави” Љубише Красића је аутентична љубавна лирика која плени својом изворношћу и дубоком емотивношћу. Красић има своју самосвојну песничку реч, песнички свет и песничку природу. Песме се крећу у распону од еротских до танано емотивних где мотив љубави бива само оквир за дубоко урањање у свакодневицу и савремени урбани свет. Красићу успева да маестрално избегне патетику и да нам да прегршт љубавних песама у мотивској контаминацији са широким спектром архетипских слика почев од српских прехришћанских митолошких представа па све до хришћанске симболике. Насупрот традицији стоје песме у модернистичком духу и урбаном миљеу писане у дугом разломљеном слободном стиху.
 
Награђене књиге Драгана Борисављевића и Љубише Красића завређују читалачку пажњу и својим квалитетом ће изборити запажено место у продукцији српске поезије у 2014. години, а вероватно и још понеку награду, наводи се у образложењу жирија који сачињавају Драган Огњановић, Драган Барјактаревић, и Даниел Јовановић.

Ко је на мрежи: 24 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1158503
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
151
155
306
1154848
3468
54588
1158503

IP: 35.153.135.60
2019-07-15 20:24:40

Видео материјал