ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Најбогатији књижни фонд до сада

Први пут после краја осмадесетих година двадесетог века у фонд Народне библиотеке „Раде Драинац" пристигло је 4.500 књига чиме је испуњен стандард за набавку књига, који прописује Министарство културе и информисања. Тим поводом у увој установи организована је изложба на којој је представљен део нових књига.

-Овако велики број књига у библиотеци, које ће бити доступне заинтересованим читаоцима су важан и значајан успех свих нас заједно. Пре 17 година број приновљених књига у прокупачкој билиотеци је био 982, а како су године пролазиле он је растао и сада задовољава потребне стандарде. Овом приликом се захваљујем свима који су нам омогућили да чланове прокупачке библиотеке обрадујемо најтраженијим и најактуелнијим насловима. Посебно Министарству културе и информисања, које је нашу библиотеку у овој години помагло са 829 хиљада динара, али и Институту за Новију историју који нам је у току ове године већ поклонио одређени број књига. Најпре нашем Музеју и Архиву, а сада и Библиотеци, рекла је већница за културу Општине Прокупље Милица Ерић и додала да локална самоуправа ради на проналажењу адекватног решења, којим ће библиотека добити сопствени простор, јер је овај, у згради Суда привремени већ пола века.

Она је највила да ће већ следеће године у сарадњи са ресорним министарством почети да се ради на пројекту за нову зграду библиотеке.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац" Драган Огњановић је истакао да су најновијом набавком књига, настојали да књижни фонд библиотеке обогате актуелним насловима.

-Откупом Министарства набављено је 856 књига, средствивма из буџета Општине Прокупље 1200, Народна библиотека Србије нам је поклонила 700, Институт за Новију историју Србије 100, а 387 смо добили од различитих издавача и аутора.Све су то најновија издања и наслови, све оно што наши читаоци траже, а што досад није могло да се нађе у нашој библиотеци, рекао је на изложби нових књига директор Огњановић.

Милица Ерић, општински већник за културу, Драган Огњановић, директор Библиотеке

 

Ове године Народна библиотека „Раде Драинац" може да се похвали и великим бројем чланова, 969 на одељењу за одрасле и 1281 на Дечијем одељењу.

-Први пут после готово 15 година имамо више од 2200 чланова. Тај број се сада попео на 2250. и убудуће ћемо радити на актуелизацији, али и већем броју истих наслова, тако да истовремено исту књигу може да узме на читање више чланова библиотеке. Овом приликом морам да нагласим да је подршка Општине Прокупље била значајна, јер је више него дупло увећала износ средстава за набавку књига и у прошлој и у овој години. Тако да смо на прави начин и у право време могли да купимо књиге и одаберемо оно што траже наши читаоци, нагласио је Огњановић.

Овом набавком обновљен је и фонд књига из стручне литературе, информатике, историје, али и других области. Нових књига има и из домаће и преведене књижевности и књижевности за децу, где има пуно занимљивих издања. Једном речју заступљени су наслови из свих жанрова, све оно што се чита највише, почев од љубавних романа, па све до хорора.

Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

1669018
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1037
1415
9534
1651283
40944
50162
1669018

IP: 3.235.75.174
2020-05-30 17:50:14

Видео материјал