ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Дан државности Србије 2021

Tоком државног празника Сретење – Дан државности Србије, 15. и 16. фебруара 
Библиотека неће радити

КОНКУРС за најлепши Читалачки дневник

Дечје одељење библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу, интернет портал Топличанка и учитељице Јелена Бабић и Љиљана Соколовић расписују КОНКУРС за најлепши Читалачки дневник. Назив конкурса је:


КЊИШКА СКИТАЊА КРОЗ ДНЕВНИК ЧИТАЊА
Конкурс има за циљ подстицање читања код школске деце кроз писање дневника читања и илустровање прочитаног. Циљ конкурса је и мотивисање и подстицање ученика основних школа да читају, пишу, цртају, маштају, да развијају љубав према књижевности.
 
Читање и писање дневника траје од 1. фебруара 2020. до 1. априла 2021, а проглашење најлепших дневника биће 2. априла 2021. на Међународни дан дечје књижевности.
 
Дневник треба да садржи кратке белешке, личне утиске о прочитаном, коментаре, ставове, препоруке, забележен стих или пасус који је посебно привукао пажњу и сл.  Дневник читања треба да садржи и илустрације прочитаног, које су лични доживљај читаоца.
 
Учесници бирају књиге за представљање по сопственом избору.
 
 
Потребно је да послате слике читалачког дневника буду у једном фолдеру.
 
Ученици чији радови буду проглашени најуспешнијима,најзанимљивијима, најсадржајнијима, најмаштовитијима и најкреативнијима биће награђени књигом.
 
Најуспешније урађени дневници читања биће део једне презентације која ће бити јавно објављена.
 
Желимо вам занимљиво и незаборавно књишко путовање!
 

Срећни празници

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Поштовани корисници,

Народна библиотека „Раде Драинац“ у циљу очувања јавног здравља, на основу мера о увођењу Ванреднe ситуације на територији Града Прокупља и Закључка кризног штаба Града Прокупља од 18.11.2020. године донела је одлуку да се редукује рад са корисницима.

Књиге се издају у времену од 08.00 до 16.00 часова уз све прописане мере заштите. Моле се корисници да већ узете књиге не враћају у Библиотеку.

Читаоница штампе неће радити до стварања услова за њен безбедан рад.

Све новости у вези са радним временом и начином рада Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље ће благовремено постављати на свој веб сајт www.bibliotekaprokuplje.org.rs и своју фејсбук страну.

О свим додатним информацијама можете се информисати сваког радног дана од 7.30 до 14.30 часова на телефоне 027-321-671 и 027-323-318.

У жељи да се и у овој ванредној ситуацији омогући читаоцима приступ књигама упућујемо Вас на најзначајније дигиталне библиотеке.

ДИГИТАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ:

https://digitalna.nb.rs/

http://digital.bms.rs/ebiblioteka/publications

https://www.rastko.rs/

https://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

http://www.unilib.rs/sadrzaji/digitalna-biblioteka/

https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka

http://www.europeana.eu/

https://www.wdl.org/en/

Симпозијум СФД у Библиотеци

ФИЛОЗОФИЈА У НАСТАВИ

 

Нове књиге у прокупачкој Библиотеци

Народна библиотека „Раде Драинац" од данас је богатија за 1200 нових књига. Тим поводом, у просторијама ове установе, организована је изложба на којој су оне представљене.


-У периоду од јуна месеца до данас, наша библиотека добила је скоро 1200 нових књига, које су највећим делом, скоро 90 одсто, откуп Министарства културе и информисања. Откуп је ове године каснио из оправданих разлога и завршио се половином септембра, рекао је директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић, и додао да то није све, већ да су поклони у виду књига, стигли и од пријатеља библиотеке, Топличана, председника Српског филозофског друштва, филозофа Слободана Кањевца и песника Миљурка Вукадиновића.
Он је истакао да је 841 књига стигла у библиотеку, захваљујући ресорном министарству, а остатак је поклон поменутих Топличана, који сваке године обрадују љубитеље читања новим књигама.
Када је реч о члановима, тај број је према мишљењу Огњановића сасвим пристојан, јер је и ова година била специфична због пандемије изазване корона вирусом.
-До сада имамо око 2100 активна члана и то је одличан број, собзиром на то да једно време нисмо радили. Чим смо кренули да радимо, забележен један скок у позајмљивању књига и читању, посебно у јулу и августу месецу. Врло је могуће да постоји и страх због короне, па људи ређе долазе, али без обзира на све то, тај број је јако добар. Оно што смо приметили такође, јесте да су наши чланови у том неком последњем периоду ређе долазили, али кад дођу онда узму од три до пет књига на читање, нагласио је Огњановић.
Он је објаснио да ова набавка књига, када је откуп Министарства културе у питању, садржи све жанрове
-У питању су најзначајније књиге које су објављене претходне године. Ту је пуно књига из разних области, из дечије књижевности, разних илустрованих енциклопедија, стрипова, најзанимљивијих књига које деца воле. Заступљени су наслови из наше историје, капитална дела, нови томови сабраних дела Иве Андрића, ново коло везано за Велики рат, издање Прометеја и РТС-а, затим ново коло „10 векова српске књижевности" Матице Српске. Добили смо и јако пуно битних књига када је у питању православље и идеологија и наравно оно што људи највише воле и траже је белетристика. Ту су и најзначајније књиге из домаће књижевности које су награђиване у прошлој години, књиге нобеловаца, добитника Пулицерове, Букерове и осталих награда, које су преведене 2019. године на српски језик, закључио је директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић.
Извор: prokuplje.org.rs

Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

2152314
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
86
1704
12961
2121164
48589
46541
2152314

IP: 34.234.223.227
2021-02-28 00:55:12

Видео материјал