ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Чaчани на 49. „Драинчевим књижевним сусретима“ у Прокупљу

На књижевним сусретима који се у Прокупљу у спомен на песника Рада Драинца (1899, Трбуње код Блаца ‒ 1943, Београд) одржавају скоро пола века, у петак, 31. августа, књижевност као важан сегмент аутентичне и препознатљиве културне баштине Чачка, представили су др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку, Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења ове установе, и књижевници Владан Матијевић и Саво Стијеповић.

 Програм насловљен Књижевност градова, у оквиру кога се прокупачкој публици већ традиционално представљају књижевни ствараоци из других средина, у име организатора отворио је Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац”. Потом је Оливера Недељковић говорила о везама између чачанског и топличког краја уочљивим на страницама историје српске књижевности, истакавши име књижевнице Данице Марковић, Чачанке која је била хероина Топличког устанка.
Овом приликом, предочено је и да Библиотека целина Синише Пауновића која се чува у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку, нуди обиље података о кључној улози овог знаменитог Чачанина у оживљавању успомене на Драинца и његово жанровски разуђено књижевно дело. Др Богдан Трифуновић је присутну публику подсетио на најважније културне манифестације чији је домаћин Чачак, посебну пажњу посветивши дугој, веома богатој историји Дисовог пролећа и све обимнијој и запаженијој издавачкој делатности која прати песничке свечаности посвећене Владиславу Петковићу. О књижевности коју стварају Чачани данас, а потом и о граду као књижевној теми у властитом стваралаштву, надахнуто је говорио Владан Матијевић, а на непроцењиву мисију часописа „Градац” и вредност едиција Алеф, Цвеће зла, Лађа и других издања које уређује песник Бранко Кукић, указао је Саво Стијеповић.

На крају занимљивог и пријатног књижевног сусрета, који је одржан у читаоници Народне библиотеке „Раде Драинац”, публика је чула одломке из књижевних дела стваралаца из Чачка.

Извор: http://www.cacak-dis.rs

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

1903881
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
502
3285
11885
1876059
51320
64027
1903881

IP: 34.205.93.2
2020-09-26 08:54:33

Видео материјал