ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Власти Младеновићу уручена песничка награда "Драинац"

 

Поштоваоци Драинчевог лика и дела и бројни љубитељи његове поезије и ове године су се традиционално, најпре, окупили на Платоу уметности у подножју Хисара, пред његовом бистом, како би му одали почаст и указали поштовање. На спомен бисту Рада Драинца ове године венце пијетета су положили овогодишњи лауреат песничке награде „Драинац“ Власта Младеновић из Неготина и председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Стихове у част овог великог песника из Топлице том приликом говорили су драмски уметник из Београда Вицо Дардић и добитник награде песник Власта Младеновић.

Овогодишња 49. по реду књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“, после тога је настављена уручењем награде у Општини Прокупље. Лауреату песничке награде „Драинац“ Власти Младеновићу исту је уручио председник Општине Прокупље Александар Симоновић. Он је истакао важност одржавања ове манифестације у Топлици са традицијом дугом скоро пола века и захвалио се министру културе Владану Вукосављевићу, на томе што ресорно министарство у последње две године, финансијским подршкама, даје на значају и важности установама културу у Прокупљу.


Испред Министарства културе Владе Републике Србије, руководство Општине Прокупље, председника Александра Симоновића, већницу за културу Милицу Ерић, као и учеснике ове песничке манифестације и представнике јавног и културног живота Прокупља, поздравио је виши саветник за међународну сарадњу у области културе и књижевног стваралаштва и савремено стваралаштво Срба у иностранству Младен Весковић.

 

-У нашој земљи постоји велики број манифестација, не само књижевних него и неких других из области културе. Када говоримо о књижевности можемо да набројимо близу сто награда и манифестација које се одржавају у Србији. Међутим, многе од њих су краткога века, али књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“ која следеће године обележава пола века постојања спада у најдуговечније књижевне манифестације које постоје у Србији. Најстарија манифестација која се одржава у нашој земљи јесте Вуков сабор, који траје 80 година, одмах потом су оне које трају пола века, а ту су и „Драинчеви сусрети“, те из тог разлога организатору ових сусрета и локалној самоуправи указујем поштовање и преносим све честитке и похвале. Скоро пола века се негује сећање на једног од најзначајнијих топличких стваралаца, али и песника који је веома значајан за целокупну модернистчку српску поезију. Дакле, није реч о локалном феномену, већ је реч о аутору који из деценије у деценију показује своју вредност, истакао је Весковић, говорећи о важности трајања културних манифестација у нашој земљи, као доказу да наш народ на тај начин показује моћ, којом жели да очува традицију.

Исповест побуњеног песника кроз стихове

Жири за доделу песничке награде „Драинац“ ове године је од 50 књига поезије објављених у 2017. години на српском говорном подручју, одлучио да она припадне песнику из Неготина Власти Младеновићу, за књигу поезије „Локалитет и свет шаркаменских рима“. У образложењу између осталог стоји, да Младеновић представља исповест побуњеног песника, који сажима искуства прошлости и садашњости, поезије и историје и изводи закључке о смислу савременог певања и постојања.

-Прожета изразитом побуном, иронијом и самоиронијом, а исказана оригиналним песничким језиком, лирика Власте Младеновића, потврђује да је певање најпоузданији пут да спознамо прошлост и садашњост, завичај и удаљени свет и да на основу тога спознамо право место, које ће припадати човеку у будућности, рекао је о поезији овогодишњег лауреата Драинчеве награде, председник жирија Горан Максимовић.

Добитник награде „Драинац“ песник из Неготина Власта Младеновић је захваљујући на истој, рекао да је вест о томе за њега била право изненађење, као светлост и као гром из ведрог неба, зато што никога како каже, није задужио, као и то да је поезија све што има и све што може да пружи.

-Ова награда је уједно и нада за све усамљене песнике, самосвојне, али и истинољубиве и човекољубиве, као што је и сам Драинац био. Он је песник са лоше адресе, како је Црњански алудирао на све писце који живе у некаквим малим местима, провинцијама или из ње долазе. За Драинца ме песничка судбина веже много више него што сам свестан, а са чијом поезијом кореспондирам више деценија, исписујући својеврсни монолог са њим. Једно ипак знам, ја сам песник југоисточне Србије. То је она лирска линија, која се протеже исконски од Косова до Неготина. Мада су ово предели који су дали највеће јунаке, епске димензије и трагедије, овде су се испевале најлепше народне лирске песме на Балкану, тужне, а светле, како их је најбоље дефинисао Владан Недић. На том духовном наслеђу изнедрио се велики Драинац и његова лирика, рекао је добитник награде Младеновић беседећи о Драинцу.

Према његовом мишљењу Драинац је песнички јунак, који се сам борио против свих својих савременика који су га игнорисали, зато и јесте човек већи од свих њих.

-Оно што је Сима Милутиновић Сарајлија рекао за Хајдук Вељка, то се може рећи и за Драинца кроз стихове „Сам је Раде једна војска био“. И водио је он велику борбу, неравноправну, бранивши своје достојанство, своју позицију „лоше адресе“ југа. Борио се за истину, био је велики родољуб и космополита у исто време. Само такав спој и сплет ратних околности и грађанског рата, када му је живот због сваке речи био угрожен сваког момента, а који се уздизао изнад сваког зла, могао је да да великог Човека. И није тачно, како су његови савремени злобници хтели да прикажу, да је он по природи својој, по свом карактеру, кавгаџија, бунџија, бунтовник без разлога, него је морао да се јуначки бори за своју поезију и правду. Није био ни пијанац, кафански скандал мајстор, већ је боемија била његова одбрана, а пиће само утеха. И изборио се за своје место и за вансеријску лирику великим талентом и надчовечанском битком, а најпосле и жртвом, како то обично бива са истинским јунацима, подвукао је овогодишњи лауреат Драинчеве награде песник из Неготина Власта Младеновић.

 

Извор:Портал ТВМОСТНЕТ

Ко је на мрежи: 18 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

Новости у БДС

1903940
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
561
3285
11944
1876059
51379
64027
1903940

IP: 34.205.93.2
2020-09-26 09:48:43

Видео материјал