ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Временска прогноза

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
ИНТЕРНЕТ ЧИТАОНИЦА
ПРОФ.ДР АЛЕКСАНДАР ЈЕРКОВ
МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ - НАГРАДА ДРАИНАЦ 2017

Драинчеви књижевни сусрети у мају

48. ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

03.05.2017 – 05.05.2017

 

ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ ДРАИНЦУ, ПРОМОЦИЈА АНТОЛОГИЈЕ ПЕСНИКА ДОБИТНИКА НАГРАДЕ ДРАИНАЦ (1996 – 2016), ВЕЧЕ ТОПЛИЧКЕ ПОЕЗИЈЕ, УРУЧЕЊЕ КЊИГА , МУЗИКА, ПОЕЗИЈА ГЕНЕРАЦИЈЕ СЕДАМДЕСЕТИХ, ТРИБИНА

 

 

03.05.2017.

               

                48. "Драинчеви књижевни сусрети" почели су  полагањем цвећа на Драинчев гроб на Новом гробљу у Београду. Сенима Драинца поклонио се више од тридесет песника, уметника и поштовалаца дела најзначајнијег топличког песника. На обележавању 74 година од смрти песника одржан је пригодни програм. Директор Народне Библиотеке „Раде Драинац“ поздравио је присутне и одржао краћу беседу о Дринцу и књижевној манифестацији која се по 48. пут одржава у част песника, Срђан Живковић казивао је Драинчеву „Нирвану“, а Ратомир Тимотијевић Тим, дугогодишњи донатор манифестације и љубитељ Драинчевог дела говорио је о иницијативи да се Драинчева биста постави у парку на Калемегдану.

                У Удружењу књижевника Србије од 18 часова представљена је антологија „Драинчеви песници 2 – добитници награде „Драинац“ (1996-2016)“. О књизи су говорили Зоран Цветковић, приређивач, Драган Огњановић, уредник  и Миљурко Вукадиновић, рецензент. Промоцији антологије која је објављена у издању Народне билиотеке „Раде Драинац“ присуствовали су и бројни добитници Драинчеве награде, међу којима и Андреј Јелић Мариоков, Миљурко Вукадиновић, Братислав Милановић и Зоран Богнар, рецитатор Вицо Дардић, чланови Удружења Топличана у Београду, писци, глумци и љубитељи књижевности.

                Вече Топличке поезије одржано је од 20 часова у Кући Ђуре Јакшића. У програму је учествовало више од 20 песника из Топлице и пореклом Топличана из Ниша и Београд. Пред публиком у препуној Кући Ђуре Јакшића представили су се следећи песници: Дане Стојиљковић, Миливоје Крстић, Саша Миловановић, Зорица Прентић, Драган Огњановић, Срђан Живковић из Прокупља; Душан Мијајловић Адски и Јовица Ђурић из Ниша; Воја Милић, Бајо Луковић, Богдан Радуловић, Миљурко Вукадиновић, Ратомир Тимотијевић Тим из Београда; Михаило Вукас из Гетеборга; Немања Вељовић из Блаца...

                По завршетку програма дружење је настављено у скадарлијском ресторану „Има дана“ у Драинчевом боемском дух.

 

04.05.2017.

               

                Програм 48. књижевне манифестације Драинчеви сусрети песника настављен је у Прокупљу 4. маја традиционалним гостовањем писаца за децу. Прокупачки, али и школарци из Житорађе, Блаца и Куршумлије,  уживали су у стиховима дечијих песника Тодета Николетића, Елизабете Георгијев и Власте Ценића.

 

05.05.2017.

 

                Народној библиотеци „Раде Драинац“ свечано је уручено 700 књига које је поклонила Народна библиотека Србије и то баш у време 48. Драинчевих књижевних сусрета, најзначајније топличке књижевне манифестације коју организује прокупачка библиотека. Поклоњене књиге су из разних области: дела из домаће и преведене књижевности, књижевности за децу, књижевне историје, социологије, филозофије, политике, као и стручна литература. Књиге је уручила Ивана Николић начелник одељења селективне набавке Народне Библиотеке Србије истакавши да Народна библиотека Србије остварује веома добру сарадњу са матичним, јавним и другим библиотекама у Србији. „У 2017. години определили смо се за библиотеку у Прокупљу, како бисмо обогатили њен књижни фонд и обележили 48 година Драинчевих сусрета песника.“

                Представнике Народне Библиотеке Србије поздравила је већник за културу Општине Прокупље Милица Ерић и захвалила се на поклону истакавши да ће поклон Народне библиотеке Србије помоћи у остварењу циља прокупачке библиотеке и Општине Прокупље да се у 2017. години књижни фонд библиотеке обогати са нових 4.500 књига колико предвиђају библиотечки стандарди.

                Захваљујући се на поклоњеним књигама директор библиотеке Драган Огњановић је рекао да не постоји ништа лепше и значајније за једну библиотеку од нових књига у књижном фонду. Што богатији и разноврснији књижни фонд смисао је постојања сваке библиотеке. Помоћ Народне библиотеке Србије у новим књигама, које библиотека нема у свом књижном фонду, од непроцењивог је значаја и представља одличан пример сарадње између националне и матичне библиотеке.

               

                Програм у оквиру мајског дела 48. Драинчевих књижевних сусрета настављен је од 17 часова у Народном музеју Топлице. Учеснике и публику поздравила је у име Општине Прокупље Милица Ерић, већник за културу. Драинчеву поезију казивао је прокупачки глумац Мирољуб Мировић, музичко-сценски програм извели су чланови Поетског театра прокупачке библиотеке, а уследио је концерт Александар Миљковић професора контрабаса из Београда.

                Централни песнички програм мајског дела 48. Драинчевих књижевних сусрета почео је од 18 часова. Представили су се српски песници генерације седамдесетих: Дејан Алексић, Ален Бешић, Петар Матовић, Јасмина Топић, Енес Халиловић и Маријан Чакаревић; као и прокупачки песници исте генерације Даниел Јовановић, Љубиша Красић и Саша Миловановић.

                По песничком програму одржана је трибина „Песничка генерација седамдесетих – магистрални токови и домети“ у којој су учествовали др Александар Јерков професор XX века на Филолошком факултету у Београду и Јелена Младеновић асистент на Филозофском факултету у Нишу.

                Јелена Младеновић је сагледала целокупну песничку сцену 70-их, указала на неке заједничке тачке, али пре свега и на велику поетичку разноликост. Такође, упознала нас је са екпериментом у коме су њени студенти читали песнике генерације 70-их не знајући чије су песме и са њиховом рецепцијом поезије песника који су се представили на Драинчевим сусретима.

                Александар Јерков је указао на нека кључна питања сваке поезије па и поезије песника ове генерације – шта је то добра песма; шта је велики песник и како се то постаје. Велика поезија комуницира са читаоцима и ван своје епохе и контекста времена. По његовом мишљењу окупљања песника ове генерације у одређене групе више су била одраз жеље за заједничким деловањем него израз некакве поетичке сличности. Велика је разноликост међу песницима генерације седамдесетих и пре се може говорити да нема неких битних заједничких црта, a ако би морало пронаћи неку, онда би то опет била велика различитост.

Српска поезија је достигла висок ниво култивисаности израза и ту међу песницима нема битне разлике. На питање има ли међу песницима рођеним седамдесетих и великих песника професор Јерков је одговорио да би их могло бити, и да имају шансу да то постану, али се за то морају изборити својом поезијом. Суд о томе даће неке будуће генерације проучавалаца књижевности.

                               

48. Драинчеви књижевни сусрети наставиће се последње недеље августа 2017. године. О програму у целости тек треба да се изјасни Савет манифестације, али је сигурно да ће програм почети уручењем награде „Драинац“ за поезију, да ће песнички караван „драинчевих песника“ проћи кроз Топлицу и да ће Српско филозофско друштво одржати дводневни симпозијум са темом – Образовање и слобода.

Галерија слика

Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

809869
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
162
598
4870
792078
18691
23008
809869

IP: 54.158.248.112
2018-07-21 05:35:30

Видео материјал