ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Библиотекарско друштво

Матичне библиотеке

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Позоришни фестивал „Лектирићи екс ју фест“ почиње данас

 
 
 
У Народној библиотеци „Раде Драинац“, данас је одржана конференција за новинаре, поводом отварања седмог Међународног фестивала за децу и младе „Лектирићи екс ју фест“. Овај Фестивал организује прокупачка Библиотека уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Прокупља.
 
Директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић, у чијој организацији се овај Фестивал и одржава, овом приликом је истакао да се у нашем граду повећало интересовање најмлађих за глуму и да сада постоји неколико позоришних дружина.
 
-Овај Фестивал чини да сви осећамо велико задовољство због радости дељења позоришне чаролије. Он је учинио да се неки нови клинци заинтересују и заволе „даске које живот значе“. Поред дивних садржаја, позоришних представа из различитих крајева наше земље, учесници овог Фестивала се лепо друже и из нашег града увек понесу лепе успомене, рекао је Огњановић.
 
Идејни творац и руководилац овог пројекта, Зоран Цветковић је нагласио да ће на овогодишњем Фестивалу бити одигране две представе из Северне Македоније, као и две из Босне и Херцеговине и по једна из Лесковца, Сурдулице, Блаца, Смедеревске Паланке, Инђије, Сокобање, Ниша и Београда.
 
-Фестивал ће већ данас отворити Драмски студио Основне школе „Свети Сава“ из Крушевца, представом „Минут читанка“, аутора и редитеља Сандре Максимовић. Будући да је наша Библиотека матична за Топлички округ, предства ће се играти у свим општинама. Карактеристика овог Фестивала је да траје док се не заврши, рекао је Цветковић и додао да је тако јер се договарају са екипама да дођу онда када им околности дозволе и да им трајање није ограничено на одређени број дана.
 
Конференцији је присуствовала и гошћа из Крушевца, редитељ Сандра Максимовић. Она је похвалила организаторе „Лектирића“, рекавши да није лако организовати овакав један Фестивал.
 
-Веома нам је драго да учествујемо на овом Фестивалу. Лепо је да се људи са истим интересовањима на овај начин друже. И деца се веома радују и кад год имају прилику негде да гостују и покажу оно што знају на сцени, врате се својим кућама, испуњени неким новим лепим утисцима, изјавила је Максимовић и додала да се њихова представа „Минут читанка“, бави проблемима школског живота и наставе, а само један од њих је читање школске лектире.
 
Публику на овој представи у Дому културе чиниће ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“, а за њих ће играти 13 ђака шестог и седмог разреда из Крушевца. Они су пре играња представе, посетили Спомен-собу Драинцу и Дечије одељење прокупачке Библиотеке.
                                                                    Извор:prokuplje.org.rs

Представа „Априлски кашаљ над поезијом“

На сцени прокупачког позоришта одиграна је представа „Априлски кашаљ над поезијом“, по тексту Срђана Живковића, а у режији Горана Цветковића. И овде је публика, као небројено пута до сада, уживала, а као доказ томе били су аплаузи којима је наградила актере представе. Прави ужитак, играјући вешто и сигурно на сцени, публици су донели глумци, Предраг Котур у улози Рада Драинца, Стефан Урош Тешић као Иво Андрић и Јасмина Стојиљковић као болничарка Дара.
Поред бројних Прокупчана, програму, који је одржан у оквиру књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, присуствовала је и члан Градског већа за културу Милица Ерић.
 
Извор: prokuplje.org.rs

Песници Драинчевих сусрета

Овогодишњи добитник награде "Драинац" Милосав Тешић, добитници награде "Драинац" и други учесници "Драинчевих књижевних сусрета" казивали су своју поезују  у сали Народног музеја Топлице. 

Песници ће своју поезију казавати у оквиру Дана поезије у Куршумлији, Драинчевој кући (Трбуњу) и Блацу. Добитник награде "Драинац" Милосав Тешић

Драмски уметник Вицо Дардић

 

Одржана Свечана академија поводом „Драинчевих сусрета песника“

“Да л бандит или песник беше тај Драинац Раде?!”, питао се велики српски поетски маг Радојко Јовановић који ће, захваљујући својој бунтовној и несвакидашњој поезији, заувек постати Раде Драинац. Овим речима директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу, Драган Огњановић, започео је свој говор на Свечаној академији посвећеној јубиларним 50. „Драинчевим књижевним сусретима“ и 120-годишњици од рођења овог великог српског песника.
Свечаној академији, поред учесника Драинчевих књижевних сусрета, присуствовао је и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, чланови Градског већа Милица Ерић и Маја Ранђеловић, као и многобројни представници јавног, друштвеног и културног живота Прокупља и Топлице.
Говорећи о Драинцу, Огњановић је нагласио да је он једна оригинална и необична књижевна појава, а да је његово певање обележило међуратну српску поезију 20. века.
Захвалнице су додељене др Горану Максимовићу, министарки правде Нели Кубуровић, градоначелнику Прокупља Александру Симоновићу, Драгану Барјактаревићу, Вицу Дардићу, члану Градског већа за културу Милици Ерић, преводиоцу др Борису Лазићу, великом добротвору Ратомиру Тимотијевићу, Радету Војводићу, Јовану Пејчићу, Миљурку Вукадиновићу и Слободану Кањевцу.
 
 
 
Извор: prokuplje.org.rs

У Прокупљу отворена Спомен-соба „Драинац“

 

 

Министар културе у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, данас је у присуству великог броја поштовалаца лика и дела познатог и значајног српског песника Рада Драинца, отворио Спомен-собу њему у част.
Тим поводом добродошлицу у Књижевно-меморијалној поставци „Драинац“, присутнима је најпре пожелео руководилац пројекта директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу Драган Огњановић.

 

 

-Ово је резултат и заједничко дело једног великог тима, који је месецима радио на остваривању идеје о овој поставци. Коначни резултат нашег рада, често и различитог виђења поставке, настао је као резултат креативне борбе, у којој је најбоље решење прихваћено. У изради поставке од непроцењиве помоћи било је учешће Музеја Града Београда, Народног музеја Топлице и запослених у прокупачкој Библиотеци. Отварањем Књижевно-меморијалне поставке „Раде Драинац“ остварен је сан генерација топличких песника, рекао је Огњановић и додао да бескрајну захвалност дугују Министарству културе и Министарству правде на подршци и финансирању овог пројекта, као и Граду Прокупљу, који их је такође максимално подржао.
 
 
Ауторски тим, који је радио на овој поставци јесте музејски саветник Јован Младеновић, историчар Дарко Жарић, графички дизајнери Стеван Бошковић и Жељко Цајић, рецензент Горан Максимовић и директор прокупачке Библиотеке Драган Огњановић.

Говорећи о важности реализације овог пројекта Максимовић је нагласио да је он једна од највећих и најважнијих ствари, која је урађена за ову 50. јубиларну манифестацију „Драинчеви сусрети песника“.
-Она је нешто што остаје трајно граду Прокупљу и његовим становницима. Већ смо чули да се овде, на југоистоку Србије, формира једна мрежа музеја књижевности. У Нишу имамо две поставке, Стевана Сремца и Бранка Миљковића, у Прокупљу Рада Драинца, али нећемо се зауставити на томе. Имамо планове да даље наставимо, па је следећи град који ће добити ово што су данас Прокупчани добили Пирот и његови становници. И он ће добити спомен собу посвећену књижевницима тог краја, истакао је Максимовић и поручио да ће и онда ићи даље, све док у свих осам округа Југоисточне Србије, не направе по једну књижевно-меморијалну собу, једно ходочашће за све оне који воле књижевност, културу, воле да читају и уживају у меморијалним поставкама и у њима одржавају најразличитије књижевне програме.

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић је изразио велико задовољство и нагласио да се поноси тиме што је у Прокупљу заживео један овакав несвакидашњи културни простор.
-Књижевно-меморијална поставка „Драинац“ јесте први културни садржај овог типа у Топличком округу. Град Прокупље је у години двоструког јубилеја 50. година Драинчевих сусрета и 120. година од рођења Драинца, препознао значај отварања поставке о овом великом песнику и његовом делу. Она није само музејски простор, већ је нешто много више-место у коме ће се поетским надахнућем оплемењивати генерације и место, које ће већина туриста која дође у Прокупље, желети да види и сазна понешто о великом Драинцу, истакао је градоначелник Симоновић и захвалио се Министарству културе и Министарству правде, што су помогли да се изгради ово светилиште поезије и књижевне боемије.
Овом приликом је директор прокупачке Библиотеке уручио јубиларну плакету министру Вукосављевићу, као и статуету Рада Драинца, каква се засад једино налази у овој Књижевно-меморијалној поставци, посвећеној великом топличком и српском песнику.
Министар се захвалио на поклонима и поручио да је данашњи дан велики- мали дан српске културе, објаснивши да је мали зато што личи на све друге дане, а велики у симболичном смислу.
-Велики јер је свако улагање и померање културних граница, њихово проширивање и унапређивање, велики догађај за читаво наше друштво. Када су пре 120. година, скромни и добри људи, какви обично потичу из овог краја, Руменија и Недељко, добили сина, нити они, нити било ко други, није могао да претпостави, да ће се њихов слабашни син за двадестак година заоденути цветом једног од принчева српске поезије. Живот Драинца подсећао је на век у који је ушао. Хировит, плаховит, несигуран, талентован, изазован, храбар, подстицајан, склон експериментима и ризицима, склон свакој врлини, али и понеком греху. Живот овог песника и јесте велика симболичка тема српске поезије, књижевности и културе, уз извесна поједностављења. Судбина Драинца може се на неки начин везати и за судбину читавог српског народа, за његова страдања и подвиге. Драинац је својим делом обележио не само свој родни крај, Прокупље и околину, већ и читаву Србију и српску културу, подвукао је министар културе Вукосављевић.

Он је овом приликом поручио, да једни на друге треба да гледамо као да смо део истог организма, објаснивши да су за српску културу једнако важни и Симо Матавуљ и Бора Станковић и Бранко Ћопић и Стеван Сремац и Раде Драинац.
-Српски културни простор, који живи са другим просторима других култура, прожима се и допуњава. То је простор на коме је српски народ, током свог дугог историјског трајања, оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Том културном наслеђу значајно је допринео и велики песник Раде Драинац. Прокупље и околина врло су добро познати српском народу, али и другим народима по скромности, честитости, али и храбрости. Драинац је понео дух овог краја, његову срчаност, маштовитост, духовну и креативну снагу и преточио ју је у незаборавне стихове. Отварањем овог простора генерације које живе сада, али и оне које ће тек доћи после нас, имаће прилику да у њему стекну нека нова знања, нове утиске и доживе нове и лепе емоције. Овај пројекат је доказ да смо створили неке нове, мале космосе знања и духовности из којих ће проистећи нови подвизи и победе за душу нашег народа и за напредак његове културе, закључио је министар културе у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и поручио Прокупачнима да у наредним годинама, у здрављу и благостању, користе Спомен собу „Драинац“.
У њој је после самог отварања одржана промоција књиге изабраних песама Рада Драинца на француском језику, под називом Rade Drainac-Bandit ou poete. На промоцији су говорили преводилац Борис Лазић, рецензент Миљурко Вукадиновић и уредник Драган Огњановић.
 
 
Извор: prokuplje.org.rs

 

Министар културе уручио овогодишњем лауреату награду „Драинац“

У оквиру обележавања књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, овогодишњи лауреат песничке награде „Драинац“ Милосав Тешић и министар културе у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, положили су венце пијетета на спомен обележје великом српском и топличком песнику у подножју Хисара, Раду Драинцу.
Цвеће на спомен бисту Драинцу положио је и генерални конзул Бугарске у Нишу Едвин Сугарев. Овом приликом на овом месту, Драинчеве стихове као и свих ранијих година, говорио је Вицо Дардић, а овогодишњи добитник је казивао своју песму.
По завршетку овог дела програма, учесници овогодишње јубиларне 50. по реду књижевне манифестације, али и представници Града Прокупља, присуствовали су уручењу песничке награде „Драинац“ у свечаној сали Града.
 
Пре самог уручења, директор Народне библиотеке „раде Драинац“ Драган Огњановић је поздравио све присутне и истакао да нас историја обавезује да будемо достојни Драинца. Он је посебно поздравио министра културе Владана Вукосављевића, који је како је рекао, својим прошлогодишњим и овогодишњим доласком уважио ову манифестацију и на тај начин посведочио о њеном значају.
Градоначелник Прокупља Александар Симоновић је овом приликом поздравио госте и нагласио да су „Драинчеви сусрети песника“ манифестација са високом репутацијом и једна од ретких у Србији са најдужом традицијом. Он је подвукао да је Град Прокупље увек био подршка културним радницима и да је помагао све манифестације које имају велику важност и значај за сам град.
Овогодишњем лауреату Милосаву Тошићу награду је уручио министар Вукосављевић и пожелео му да нас убрзо обрадује новим песмама, а потом се обратио скупу.

-Два повода спојена у један, успомена на великог српског песника, на једног од принчева српске поезије, који је оставио за време свог релативно кратког живота, дубок и неизбрисив траг у српској култури. Политички прогањан и гуран са стране и због свог карактера и погледа на свет и због својих политичких опредељења, Драинац има обележје трагике, које многи велики песници имају, али он свакако спада у сам врх српске поезије 20. века. Чувајући успомену на Драинца, читав овај крај и Прокупље, али и Србија и читава српска култура, имају разлог да се диче. Драинчева поезија је ванвременска, о њему ће се учити деценијама које су испред нас и наравно ова манифестација, служи чувању те важне успомене. Сваки пут када се пажња посвећује поезији и чувању успомене на песнике, Србија јача свој културни идентитет и свој културни темељ, рекао је министар Вукосављевић и додао да као култура и народ имамо чиме да се поносимо и дичимо.
 
Он је наглсио да смо многе ствари протеклих деценија, због различитих историјских и политичких околности заташкавали и гурали у други план, дајући предност туђем, често занемарујући домаће.

-Зато Драинац јесте један од блиставих примера српског подвизништва у култури и песништву и Министарство културе са великим задовољством и осећајем посебног уживања и радости помаже ову манифестацију, како финансијски, тако и присуством, али и на сваки други начин. Верујемо да ће Драинац остати трајно забележен у историји овог народа и историји његове културе, закључио је министар.
Беседом под називом „Између Топлице и Сингапура“, скупу у свечаној сали Града Прокупља, обратио се и добитник награде „Драинац“ Милосав Тешић.

-Овим данашњим окупљањем, када обележавамо 120. година од рођења великог српског песника рада Драинца и 50. година манифестације која носи његово име, још једанпут ће се обистинити, на један леп начин његови пророчки стихови из песме „Утеха“: „Па не буду ли ме поштовали данашњи људи, негде ће временом, као метеор из висина, споменик мој да се пробуди.“Драинац је веровао у поезију као човекову насушну дневну потребу, као нешто без чега је живот неодржив, што је наивно и племенито: „Приближио се велики дан, када поезија у психо-физичкој храни света преузима улогу калорије-пева он у програмској песми „Поетика“. Песништво Рада Драинца најделотворније је, има највећи естетички домет у фрагментима дугих песама, а мање у целим појединачним песмама. Могло би се рећи да је оно целовито остврено у јединству сопствених мана и врлина, али све складнијем како време пролази, што подразумева, бар у некој мери, потискивање и блеђење његових мање вредних садржаја. Дакле Драинац накнадно песнички јача, што и јест одлика оних стваралаца из чијих дела тајанствено и неисцрпно исијава жива стварлачка енергија. То занчи да је време демантовало не тако ретке тренутке песниковог клонућа, безнађа и песимизма, исказане, на пример и у овим стиховима: „Рођен сам изван времена и нико мене никад разумети неће“.
Милосав Тешић се захвалио жирију за доделу награде „Драинац“, који је његовој поеми „Калопера Пера“ подарио ово признање , а њему, како је истакао, учинио да се због тога осећа посебно почаствованим.
Извор: prokuplje.org.rs

Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

EUTEKA

Шта да читам

1228530
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
466
1765
5030
1212848
25999
39255
1228530

IP: 18.206.16.123
2019-09-18 05:13:56

Видео материјал